Rekordhoppet

Uppdragsgivare: BriXtar AB

Bakgrund: BriXtar AB är en app som riktar sig mot människor med intresse för LEGO. I appen kan dess användare hitta ny inspiration för att tänka kreativt och återanvända sina bitar. En av delägarna i BriXtar är den tidigare höjdhopparen Stefan Holm.

I syfte att skapa större varumärkeskännedom kring BriXtar samt att positionera BriXtar som en plattform för kreativitet och återanvändning av LEGO så ville företaget utföra ett event i samband med Klossfestivalen i Örebro i juli 2018. Detta event gick ut på att Stefan Holm skulle hoppa över ett höjdhopp helt byggt i LEGO.


Kundens uppdragsbeskrivning:

  • Skapa höjdhoppsställning och höjdhoppsribba helt i LEGO. På ställningen ska det vara möjligt att bygga på med LEGO som har skänkts till ändamålet.
  • Krav att höjdhoppsställning och ribba ska ge ett kreativt uttryck samtidigt som det behövt vara så pass stabilt att ribban kan rivas.

Utfall:

Enligt ovanstående beskrivning av kundens uppdragsbeskrivning så började jag med att designa ribban i ett digitalt byggprogram, samtidigt som en prototyp togs fram i verkligheten för att säkerställa hållfastheten i konstruktionen.

Höjdhoppsribba
Ribbans kärna

Ribbans kärna byggdes i så kallat teknik Lego®, i form av ett fackverk, vilket är samma princip som används i broar och takstolar för stora lokaler. Utanpå fackverket monterades Lego® plattor i olika färger för att bilda ett skal som fick ribban att se rund ut. De glada färgerna uppkom från kundens krav om att ribban skulle ge ett kreativt uttryck.

Slutligen spändes ribban upp med en stållina för att överkomma det mesta av plastens naturliga flexibilitet när det blir utsträckt över en smal men lång distans.

Höjdhoppsribba #1
Ribban med det ytliga skalet av plattor i glada färger

Ställningarna som ribban skulle vila på hade kravet på sig att vara stabila nog att stå upp när barn fick dekorera de med sina egna kreationer. Med anledning av detta så togs beslutet att använda ett lättviktigt skelett av trä inuti ställningarna. Skelettet bestod av en bastant fot, en tjockare basdel, och en 2,20 meter lång stolpe som vilade stabilt i foten. Allt kläddes sedan in i vita Lego® klossar.

Väl på plats på Klossfestivalen i Örebro, där rekordhoppet skulle ske, så fick barn och besökare bygga egna kreationer med Lego® bitar som skänkts till ändamålet, för att sedan dekorera ställningarna med dessa byggen. Även här med tanken att det skulle främja det kreativa uttrycket från höjdhoppet.

Söndagen den 8:e Juli 2018 var dagen kommen. Stefan Holm ankom Klossfestivalen och gjorde sig redo under dagen för det storslagna hoppet. Klockan 15.00 hade ställningarna flyttats från det ställe där besökarna tidigare fått dekorera dem, till en stor öppen yta i en annan del av byggnaden. En stor matta fanns på plats bakom ställningarna, och ribban lades på plats på 1,30 meters höjd.

IMG_7624
Ställningen och ribban står redo för ett rekordhopp.

Publiken stod runtom hoppet, och hängde ut över balkonger över den öppna ytan. Hundratals människor skapade en otrolig energi i lokalen med klapp och jubel. Mellan höjden 1,30 och den slutliga höjden gjordes en handfulls antal hopp. Rivning och framgång varvades medan ribban sakta rörde sig uppåt. Ribban revs totalt tre gånger, vilket för varje gång resulterade i mer och mer allvarlig destruktion av ribban. Efter varje rivning byggdes ribban febrilt ihop på mattan bakom. Efter tredje rivningen fick ribban hållas uppe på ställningarna med en person i varje ände. Höjden var nu 1,80 meter, och Stefan Holm gled över med minimal marginal. Där beslutade vi oss om att rekordet för att hoppa över ett Lego® höjdhopp var satt. 1,80 meter.

IMG_7631
En del av alla inblandade som gjorde Rekordhoppet möjligt. Fr vä: Melwin Holm, David Gustafsson, Martin Krosstedt, Jonathan jehander, Stefan Holm

– David Gustafsson, konstruktör av Rekordhoppet och grundare av BrickScale


Kundens omdöme:

Att skapa ett höjdhopp i LEGO är en otroligt utmanande uppgift. Höjdhoppet måste vara stabilt och ribban får till exempel inte bukta för mycket även om den är byggd till 100 % i mjukt plastmaterial. Vi har haft kontakt med David sedan sommaren 2017 och känner sedan tidigare till hans förmåga att skapa komplicerade strukturer i LEGO, varför vi valde att anlita honom för uppdraget.  Jag kände själv en osäkerhet i om David skulle kunna utföra uppdraget, dels på grund av att det var rätt kort med tid – höjdhoppet skulle först konstrueras digitalt, bitar skulle beställas och bygget byggas ihop, dels på grund av den svåra utmaningen.

David löste uppgiften oerhört professionellt. Han såg tidigt utmaningar som vi själva inte hade identifierat, till exempel i hur man får stabilitet i ställningen, och han fann kreativa lösningar på dessa utmaningar, som att skapa ett lättviktigt ”skelett” i trä för att skapa stabilitet. David följde hela vägen den tidsplan som han initialt satte upp och levererade långt över vår förväntansbild. Utan Davids hjälp så hade vi inte lyckats slutföra Rekordhoppet. Jag ger honom mina varma rekommendationer i framtida uppdrag.

– Jonathan Jehander, VD på BriXtar AB. 


Intresse i media:

Rekordhoppet ådrog sig intresse i media på flera håll. Följ gärna länkarna nedan till reportagen i tidning och TV.

https://www.jnytt.se/article/han-vill-satta-varldsrekord-med-stefan-holm/

https://www.jp.se/article/stefan-holm-klarade-hoppet-over-lego/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/se-stefan-holm-satta-inofficiellt-varldsrekord-i-hojdhopp

https://www.aftonbladet.se/tv/a/256296

https://www.jp.se/article/david-utmanar-stefan-holm-pa-klossfestivalen/